Kinesitherapie

Onze kinesisten zijn gericht op pediatrische kinesitherapie, toegespitst op het (psycho)motorisch functioneren van baby’s, kinderen en adolescenten. Ons team is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met een vertraagde (motorische) ontwikkeling of leerstoornissen van 0 tot 16 jaar. Bij typisch ontwikkelende kinderen evenals bij kinderen met mild neuromotorische problematieken (o.a. autismespectrumstoornis (ASS), develomental coördination disorder (DCD), non-verbal learning disability (NLD), attention deficit hyperactivity disorder (ADHD)).

We voeren eerst een psychomotorisch onderzoek uit. Op basis van de testresultaten stellen we een individueel behandelingsplan op. Nadien zorgen we voor individuele en op maat gemaakte behandelingen (therapie), met als doel om achterstand te voorkomen, te beperken of te verhelpen. We bieden niet enkel therapie aan, maar geven ook adviezen en informatie om de omgeving van de patiënt te begeleiden.

Behandelingen

  • Psychomotorische therapie optimaliseert het motorische leerproces en ondersteunt schoolse vaardigheden (schrijven, rekenen, lezen). Onderdelen hiervan zijn:

    - Grof motorische vaardigheden (o.a. lichaamsevenwicht en -coördinatie, oog-handcoördinatie, lichaamsbewustzijn, relaxatie)

    - Fijn motorische vaardigheden

    - Schrijfmotoriek

    - Lateralisatie en coördinatie ontwikkeling

    - Visuomotorische integratie (o.a. ruimtelijk inzicht, visuele perceptie, constructie twee- en driedimentionele figuren)

    - Executieve functies (o.a. structuur, plannen en organiseren, aandacht en concentratie)

  • Bij een afwijking of vertraging in het verloop van de ontwikkelingsmijlpalen bij baby’s, ondersteunen we met professionele begeleiding de motoriek van uw kind. We bieden therapie bij een vertraagde motorische ontwikkeling (vb. niet zelfstandig komen tot zitten, kruipen of stappen, billenschuiven,...). En bij motorische problemen zoals passiviteit, lage spierspanning, onvoldoende kracht, hypermobiliteit, overstrekken, onrust, asymmetrie/voorkeurshouding, moeite met houdingsveranderingen,... .

  • Neurologische revalidatie bij baby’s en kinderen met congenitale of verworven neurologische pathologieën (GMFCS level I, II, III). (Cerebrale parese, musculaire of genetische aandoeningen, ontwikkelingsstoonissen, … )

  • Baby’s en kinderen met ademhalingsmoeilijkheden of longaandoeningen kunnen moeilijkheden hebben met het efficiënt ophoesten van vastzittende slijmen, ontwikkeling van de ademhalingsspieren of een verlaging van de longcapaciteit. Wij bieden hulp via technieken zoals bouncing, PEP-therapie, autogene drainage,... .

    • Afwijkingen van de schedel/fontanellen (deformationele plagio- en brachycefalie)

    • Aandoeningen van de wervelkolom (torticollis, Infantiele scoliose)

    • Aandoeningen van de bovenste ledematen (geboorteverlamming plexus brachialis)

    • Gang- en statiekafwijkingen (o.a. torsie-afwijkingen, gangafwijkingen, O- en X-benen)

    • Aangeboren voetafwijkingen (klompvoet, metatarsus adductus, pes calcaneovalgus, congenitale verticale talus)

    • Verworven aandoeningen voet en enkel (platvoet of pes planovalgus)

  • Stress bij kinderen kan zich op veel verschillende manieren uiten. Dit kan door slaapproblemen, lichamelijke klachten, oppervlakkige ademhaling of moeilijker gedrag. In de individuele relaxatietherapie leren kinderen en hun ouders om bewust te worden van deze stress en een manier te vinden om hiermee om te gaan.

    Via bewegingsspelletjes, ademhalingstechnieken, mindfulness, kinderyoga, progressieve spierontspanning, autogene training, … leren kinderen om bewust te worden van hun lichaam, stress te reguleren en een diepere ontspanning te ervaren. Onze sessies zijn telkens op maat en tempo van je kind, zodat jullie hier ook zelf mee aan de slag kunnen gaan.

Werkwijze

  • De aanmelding gebeurt telefonisch of via e-mail. Voor aanvang van het onderzoek dient u eerst langs te gaan bij uw huisarts of geneesheer-specialist. Deze bezorgt u een voorschrift voor het psychomotorisch onderzoek. Vervolgens zullen wij u vragen om langs te komen op de praktijk om de zorgvraag duidelijk in kaart te brengen.

    Wat neemt u mee bij een eerste consultatie:

    • Identiteitskaart

    • Klevertje van de mutualiteit

    • Voorschrift van de huisarts of specialist voor psychomotorisch onderzoek en 4 behandelingen fijne motoriek

    • Eventuele verslagen, referenties van medische beeldvorming en de bijhorende resultaten van onderzoeken

  • We proberen een duidelijk beeld te vormen van de aard en ernst van de problematiek. De kinesitherapeut neemt gestandaardiseerde testen af en maakt een verslag van de resultaten (aanvangsbilan). Indien aangewezen, bij een significant zwakkere score (< 15de percentiel), kan er een individueel behandelingsplan worden opgesteld.

  • De testresulaten worden met u besproken en u krijgt uitleg over de terugbetalingsmogelijkheden. U dient met het aanvangsbilan langs te gaan bij de geneesheer-specialist om een voorschrift voor kinesitherapie te verkrijgen. De aanvraag tot terugbetaling bij uw mutualiteit wordt opgemaakt.

  • Er wordt enkel op afspraak gewerkt. Een therapiesessie duurt 30 minuten met een frequentie van 1 of 2 maal per week, afhankelijk van problematiek van de patiënt. De duur van de behandelperiode varieert en is afhankelijk van de aard en de ernst van het probleem. Therapie kan doorgaan in de praktijk, of op huisbezoek indien overeengekomen met uw therapeut.

De kinesisten in onze praktijk zijn gedeconventioneerd. Onderstaande tarieven zijn van toepassing vanaf april 2024: 

Prestatie Honorarium Honorarium met voorkeursregeling Terugbetaling Terugbetaling met voorkeursregeling
Psychomotorisch onderzoek 180 180 106,82 165
Herevaluatie (Jaarlijks) 105 90 73,50 84
Jaarlijkse dossierkost (Fb) 50 32 24 32
Jaarlijkse dossierkost (Courant) 10 7 5,25 7
Individuele zitting Courant 35 30 17,82 27,50
Individuele zitting Fb, Fa 35 30 18,36 28
Individuele zitting E 35 30 19,59 28,52
Schoolbezoek C 35 30 20,07 30,50
Schoolbezoek Fb, Fa 35 33 20,63 31
Schoolbezoek E 35 33 21,84 31,62
Toeslag verplaatsing huis- of schoolbezoek 2,50 1,13 0,13 0,68
Typ 10 (30 minuten) 35 30 17,82 27,50
Schoolgesprek C/Fb 35 30 17,82/18,36 27,50/28
Relaxatie (45 minuten) 45 30 17,82 27,50

Meet the Team

  • Glynis De Wilde

    Glynis startte in november 2020 met veel enthousiasme in onze praktijk. Ze studeerde in 2019 af als musculoskeletale kinesitherapeut in de optie sport. Maar de kriebel om zich meer te specialiseren in het werken met kinderen zorgde ervoor dat ze in 2020 de master pediatrie afrondde. Via haar opleiding en stages deed ze al heel wat kennis en ervaring op over orthopedische problematieken, de psychomotorische therapie en ontwikkelingsstimulaties bij kinderen.

  • Griet Geyskens

    Griet werkt sinds 1999 bij pluspunt. Ze geeft therapie in de psychomotoriek. Ze is gespecialiseerd in de begeleiding van rekenzwakke kinderen en geeft ook typ 10 cursussen.

  • Tessa Van Mol

    Tessa is een enthousiaste kinesiste, gespecialiseerd in psychomotoriek en relaxatietherapie voor kinderen. Om haar expertise voortdurend te verbeteren, volgt ze regelmatig bijscholingen. Hierdoor kan ze de nieuwste behandelmethoden inzetten om uw kind optimaal te ondersteunen.

    In de praktijk creëert Tessa een veilige en stimulerende omgeving waarin kinderen zich op hun gemak voelen en gemotiveerd worden om te leren en te groeien. Met op maat gemaakte oefeningen en activiteiten die aansluiten bij de interesses van uw kind, zorgt zij ervoor dat therapie niet alleen nuttig, maar ook leuk is. Zo helpt ze uw kind op een plezierige manier te ontplooien en zich te ontwikkelen.